Aktuális

Péntektől már mindenki fizethet az új ötszázassal

Ezzel lezárul a forintbankjegyek 2014-ben kezdődött cseréje.

Péntektől már bárki fizethet majd az új ötszázassal – írja a Napi.hu. Ezzel lényegében lezárul az új tízezres 2014-es bemutatásával kezdődött bankjegycsere.

Az új ötszázas a korábbinál nehezebben lesz hamisítható. A Pálinkás György grafikusművész által tervezett bankjegy első oldalán továbbra is II. Rákóczi Ferenc portréja, hátoldalán pedig a sárospataki vár szerepel majd. Az ötszázas új biztonsági elemeket kapott, köztük olyanokat, amelyek segédeszközök nélkül is láthatóvá teszik, hogy valódi-e a bankjegy.

Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett található, vízszintes 500-as értékjelzéssel. Az új ötszázas markánsabb hologramot kapott, a bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. A bankjegyen a számmal és betűvel írt értékjelzések is jobban kitapinthatók lesznek.

A bankjegy előoldalának közepén egy mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázol, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

Az új 500 forintos megjelenésével egy időben fokozatosan kivezetik majd az 1998 decemberében bemutatott régi bankjegyeket, ezekkel október végéig lehet még fizetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top