Aktuális

Sztrájk jöhet a Tescónál, nagyon súlyos következményekkel

A bérszámfejtő központ munkatársait akarják elküldeni. Ha ők sztrájkolnak, csúszni fognak a kifizetések.

Átszervezés és csoportos létszámleépítés miatt ismét sztrájkhelyzet van a Tesco áruházláncnál. A Magyar Idők értesülései szerint  a tescós alkalmazottak bérszámfejtését végző és a bevallásokat összeállító győri irodaközpont 40 munkatársa csütörtökön bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakítottak. Amennyiben a multicég nem teljesíti a követeléseiket, azonnali hatállyal leteszik a munkát, lebénítva a teljes rendszert.

A Tesco decemberben jelentette be, hogy közép-európai piacai támogatására 2019 elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg működő, 40 főt alkalmazó győri szolgáltatóközpont megszűnik. A győri alkalmazottak december elején tudták meg a hírt és azt, hogy a vállalat csoportos létszámleépítésre készül. Jelezték, hogy sztrájkbizottságot alakítottak, követeléseikről jövő héten tárgyalnak.

Amennyiben valóban sztrájkba lépnek, a Tesco 16 ezer munkavállalójának utalhatják késve a fizetését.

Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők. Hangsúlyozzuk: nem a többi tescós dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy elakadhat a bérszámfejtés az áruházakban” – mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A sztrájkbizottság tagjai három időpontot javasoltak a tárgyalásos megállapodásra, melynek során átképzési hozzájárulást kérnek a kirúgott dolgozóknak, illetve azt is szeretnék elérni, hogy a Tesco tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt. Ezalatt mentse fel a kirúgottakat a munkavégzés alól, továbbá biztosítson végkielégítést és további hathavi alapbért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top