Aktuális

„Egy jó álláshoz ma már nem diplomára, szakértelemre van szükség”

A címben szereplő idézet nem mástól származik, mint a világ egyik legnagyobb IT-cégének vezérigazgatójától.

A minden évben, így idén is Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon tartott panelbeszélgetésen vett részt Ginni Rometty, az IBM vezérigazgatója, aki szerint a tech-szektorba működő cégek jól teszik, ha a jövőben elsősorban nem a diplomás emberekre vadásznak, hanem azokra, akik értékes szakértelmet, szakképzettséget hoznak a vállalatokhoz.

Rometty szerint a XXI. században a technológia olyan sebességgel fejlődik, ami megnehezíti, hogy az emberek állást találjanak, ez pedig a jövőből való kiábránduláshoz vezet.

Ginni Rometty szerint a technológia túl nagy iramban fejlődik, az emberek nem tudják elég gyorsan továbbképezni magukat (Fotó: Getty Images)

„Az új technológiák megjelenése hatalmas problémát eredményez: a társadalom nagy része nem érzi úgy, hogy ezek a technológiák az ő jövőjük szempontjából pozitív eredményt hoznának – mondta a világcég vezetője. – Nekünk, akiknek ezek a technológiák hasznot hoznak, komoly kötelességeink vannak, mivel az új fejlesztések gyorsabban érkeznek, mint azt sok ember képzettsége követni tudná.”

Az IBM első embere szerint az ebből fakadó frusztráció vezetett például a Brexithez. Rometty hozzátette, mostantól valami másra lesz szükség ahhoz, hogy a világ tovább haladhasson előre.

„Ha például az oktatásról és a szakképzettségről beszélünk, valamint arról, hogy ezt a kormányok miért nem tudják megoldani egyedül, úgy vélem, a cégeknek változtatni kell a gondolkodásmódjukon – hangsúlyozta a cégvezető. – Mostantól nemcsak a tudományos fokozatok vagy diplomák alapján kell felvenni az embereket, hanem a konkrét képességeik, képzettségük, szakértelmük alapján, máskülönben soha nem fogjuk áthidalni ezt a szakadékot. Ma a cégek tele vannak diplomásokkal és PhD-sekkel, de a társadalom minden tagja számára meg kell teremteni a lehetőséget, hogy hasonló állásokhoz jussanak.”

Szavait egyetértő bólogatás fogadta a panel többi résztvevője, köztük számos üzleti vezető részéről. A Világgazdasági Fórumon a témával kapcsolatban korábban felmerült egy olyan ötlet is, hogy az automatizálás és a robotok elterjedése miatt a munkájukat elvesztő emberekről új adónem bevezetésével lehetne gondoskodni, igaz, ez a vélekedés már felmerült a XX. század harmincas éveiben is, a tömegtermelés beindulását követően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top