Aktuális

Ezért lehet veszélyes, ha kiposztoljuk a Facebookra a megtalált kártyákat, iratokat

Sokan nem takarják ki az érzékeny adatokat.

A közösségi oldalakon számtalan olyan bejegyzéssel találkozhatunk, amelyekben valamilyen elveszett iratnak, igazolványnak, bankkártyának keresik a gazdáját.

Bár a feltöltőket a jó szándék vezérli, nem biztos, hogy megfelelően járnak el, sokszor látni ugyanis, hogy a talált iratokat lefényképezik, és mindenféle kitakarás nélkül töltik fel az internetre – írja a Vaol.hu

Ez veszélyes lehet, hiszen az igazolványok, bankkártyák személyes adatokat tartalmaznak, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget. Az ilyesmi könnyen elkerülhető lenne, hiszen ma már a legtöbb telefonon is van olyan program, amelyekkel másodpercek alatt ki lehet takarni az érzékeny adatokat, sokan mégsem teszik meg a legalapvetőbb óvintézkedéseket sem.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A megyei portál megkérdezte az ügyben a Szombathelyi Rendőrkapitányságot. Ott azt mondták, hogy hivatalos irat, igazolvány megtalálása esetén a legjobb megoldás, ha eljuttatjuk azt a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki elküldi azt az illetékes járási hivatalnak. A járási hivatal, illetve a kijelölt kormányhivatal ezután postai úton visszajuttatja a gazdájához a talált igazolványt.

Persze akkor sem követünk el szabálysértést, ha a Facebookon keressük meg a talált irat tulajdonosát. Sérülhet azonban a személyes adatok védelméhez való jog, ha nem takarjuk ki az érzékeny adatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top