Aktuális

Lemondhatunk a kávéról?

Kutatók szerint a vadon termő kávéfajták 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovar kártevők miatt.

Elfogyhat a kávé. A londoni Kew Gardens kutatói szerint a vadon termő kávéfajták hatvan százaléka – köztük a rendkívül népszerű arabica vadon élő rokona is – kipusztulhat az olyan káros környezeti hatások miatt, mint az erdőirtás, a klímaváltozás és az egyre szaporodó rovar kártevők – írja a Napi.hu.

Fotó: Unsplash

Eimear Nic Lughadha, a Science Advances és a Global Change Biology című folyóiratokban publikált tanulmány egyik szerzője „rendkívül magasnak” nevezte a hatvanszázalékos mutatót.

A világ kávékereskedelme jelenleg két fajtára, az arab kávéra (hatvan százalék) és a robuszta kávéra (negyven százalék) épül. A Kew Gardens munkatársai és etióp szakértők 2017-ben arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt a század végére akár a kávéültetvények hatvan százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre Etiópiában. A vadon termő arab kávé hazájának számító Etiópia Afrika legnagyobb kávéexportőre. A kávétermesztés 15 millió ember számára jelent megélhetést az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top