Aktuális

Durván elszálltak a balatoni ingatlanárak: már az egymilliós négyzetméterár sem ritka

A Fonyódi járásban 40 százalék feletti drágulást mértek 2017-ről 2018-ra.

Már a fővárosihoz közelítenek az ingatlanárak a Balaton déli partján, Siófokon még az egymillió forintos négyzetméterenkénti ár sem számít ritkának – írja a Sonline.

A megyei lap szerint a Balaton-parti építkezések a télen sem álltak meg, sőt, sok kivitelezőnek még több munkája is lehetne, csak hát véges a kapacitás. A lapnak Steiner Dezső, a balatonboglári Steiner Kft. ügyvezetője mesélt erről. Azt is elmondta, hogy szerinte egyértelműen csökkent a külföldiek balatoni vásárlási láza, míg a magyaroké nőtt.

Legutóbb egy olyan házat építettünk, melynek négyzetméterenkénti árát 400 ezer forint plusz áfával számoltuk

– mesélte az ingatlanárakról szólva a lapnak az ügyvezető.

A NAV forgalmi adatai alapján készült friss OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2017-ről 2018-ra 40 százalékot meghaladó drágulást regisztrált a Fonyódi járásban, és ehhez hasonló ütemben nőttek a Marcali járás vízközeli árai is az Otthontérkép Magazin szerint. De a kevésbé felkapott településeken, például Balatonkeresztúron, Balatonberényben, Balatonszentgyörgyön és Balatonmáriafürdőn is „beindult a piac”. Fonyódon tavaly 180, Balatonlellén 140 építési engedélyt adtak ki.

Siófokon katapultáltak a négyzetméterárak: a felső kategóriás új építésű lakások négyzetméterára 1 millió forint körül mozog, de az Ezüst-parti használt lakások négyzetméterenkénti ára is 600-700 ezer forint környékén van jelenleg, és a belvárosi panellakások esetén is előfordul az 500 ezer forintos négyzetméterár.

Varga György/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top