Aktuális

Ezért haltak meg a lányok a szabadulószobában

Kiderült, mi miatt égett halálra öt tinédzser egy lengyel szabadulószobában. Az egész országot megrendítette a tragédia, vasárnapra gyásznapot hirdettek a városban.

Mint arról korábban beszámoltunk, öt tizenéves lány vesztette életét, egy férfi pedig megsérült egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi, tengermelléki Koszalinban.

A tűz egy kétszintes házban keletkezett délután öt óra tájban. A zárt szabadulószobában bekövetkezett haláleseteket azután fedezték fel, hogy a tűzoltók elfojtották az épületben a lángokat. Mindegyik áldozat tizenöt éves volt, egyikük születésnapját ünnepelték. Egy huszonhat esztendős férfit – aki a fiatalok szórakozásának figyelemmel kíséréséért volt felelős – égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

Durva hiányosságok

A szórakozóhelyet működtető cég szabályzata szerint fiatalkorú vendégek csak egy felnőtt személy jelenlétében tartózkodhattak volna a helyiségben, de az illető férfi a tűz kitörésekor valószínűleg nem volt velük, és így nem segíthetett a mentésben.

Az első vizsgálati eredmények több hiányosságra is utalnak. A fűtőberendezések valószínűleg túl közel voltak könnyen égő anyagokhoz, és a helyiségben gyertyákat is találtak, ami nyílt láng használatára is utalhat. A szoba, melyben a tragédia bekövetkezett, mindössze 7,3 négyzetméteres volt, két fotel és egy lámpa is volt benne, vagyis túl kicsi volt ennyi vendégnek. A tűzoltóság nagyon hamar, a telefonhívás után négy perccel a helyszínre érkezett, és az első áldozatokat nem egészen negyedóra múltán kihozták a helyiségből, de az életüket már nem tudták megmenteni, a mérgező anyagok belégzése okozhatta halálukat. A tűzoltó készülékeket nem használták, de a tragédia valószínűleg főleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása.

Azonnal intézkedések

A lengyel belügyminiszter a tragédia után utasítást adott arra, hogy az egész országban ellenőrizzék az ilyen szórakozóhelyeket, és azonnal tűzvédelmi riasztóberendezéseket szereljenek fel ott, ahol nincsenek ilyenek.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top