Aktuális

100 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisa szerint 1901 óta nem volt olyan magas a középhőmérséklet országos átlagban, mint tavaly.

A tavalyi országos átlaghőmérséklet 1,66 fokkal múlja felül az 1981–2010 közötti normál értéket. A múlt század elejétől a melegedés mértéke 1,23 Celsius-fok, ami a globális melegedés trendjét némileg meg is haladja – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében, amiből kiderül az is, egész mostanáig a 2014-es év számított a legmelegebbnek.

És hogy minek volt köszönhető a tavalyi melegrekord? Nos, a jelentés szerint például annak, hogy a sokéves átlagnál csupán két hónap, a február és a március volt hidegebb. Az év rendkívül enyhe januárral kezdődött, amit rekordmeleg április, majd rendkívül meleg május követett. A nyári hónapok közül augusztus került be a legforróbbak sorába, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet.

Csak vízközelben lehet kibírni a meleget. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha még fel tudjuk idézni, tavaly nyáron három komoly hőségperiódust kellett így vagy úgy átvészelnünk. A legtöbb hőségnapot a fülöpházai állomás környékén tapasztalták a meteorológusok: itt 51 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot. 2018 legmagasabb hőmérsékletét azonban nem itt, hanem Budakalász állomáson rögzítették, ahol július 29-én és augusztus 9-én 36,6 fokot mértek.

Ami a csapadékot illeti: átlag körüli, 589,9 milliméter csapadék hullott országos átlagban, ami az év során időben egyenetlenül oszlott el. Februárban és márciusban a sokéves átlag kétszeresét is meghaladó mennyiség hullott, míg áprilisban és októberben az 1981–2010-es normál érték 40 százalékát mérték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top