nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Tönkreteheti a kisboltokat a kötelező béremelés

Tönkreteheti a kisboltokat a kötelező béremelés

A minimálbér és a garantált bérminimum is nő, a kisvállalkozások nehezen fogják bírni a munkaerőhiány miatti versenyt.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Nehéz helyzetbe hozhatja a kisboltokat 2019-ben és 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum emelése – mondta az Infostart összefoglalója szerint az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint lesznek olyan vállalkozások, amelyek nem fogják bírni a versenyt.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Kollányi Péter)

Az elmúlt években a minimálbér-emelkedés és a munkaerőhiány miatt jelentős mértékben nőtt a bolti dolgozók keresete. „A boltokban ma már nemcsak a vásárlókért, hanem a munkaerőért is versenyeznek, hiszen jelentős a kiskereskedelemben is a munkaerőhiány” – magyarázta a főtitkár.

Vámos szerint a legnehezebb helyzetben a kisboltosok vannak, hiszen ők az eddigi béremeléseket is nehezen tudták kigazdálkodni. „Magyarországon az elmúlt években folyamatos volt a boltbezárás, ami annak is az eredménye, hogy folyamatosan nyílnak új üzletek, de a bezárók száma nagyobb” – fejtegette.

A statisztikák szerint tavaly a bolti fizikai dolgozók bére 15 százalékkal emelkedett. Sajnos a forgalomnövekedés üteme ennél jóval kisebb volt: változatlan áron, mennyiségben nézve 6-7 százalékot, folyó áron az infláció mellett pedig nagyjából 10 százalékot tett ki. „Minél kisebb a bolt, annál kisebb a mozgástér is, és a versenyhátrányuk is jelentős” – emelte ki Vámos.

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon