Aktuális

Madarak miatt tiltották be a tűzijátékot, máris látszik az eredmény

A madárvédők ünnepelnek.

Az NLCafén többször is beszámoltunk már róla, hogy állatvédők kezdeményezésére sikeresen betiltották a szilveszteri tűzijátékozást Tatán. Az ok: a tűzijátékozás miatt tömegesen (tízezrével!) menekülnek el Tatáról az Öreg-tónál telelő vadludak. A tatai önkormányzat emiatt rendeletben tiltotta meg a pirotechnikai eszközök használatát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján arról számolt be, „bejött” a kezdeményezés, sőt, a tapasztaltak „messze felülmúltak minden várakozást”.

Már a Szilveszter előtti hét is azt sejtette, hogy valami tényleg elindult. Szokatlanul csendben teltek ezek a napok, holott az előző években ilyenkor már rendszerint durrogások zavarták meg a város és a tó nyugalmát. Alkonyatkor mintegy 23 000 vadlúd húzott be éjszakára. Csendben telt Szilveszter estéje is, miközben a környező településekről már jócskán hallatszottak a távoli dörrenések. Szinte hihetetlen volt ez a nyugalom

– olvasható a közleményben.

Bár az MME szerint éjfélkor mégis elindult némi tűzijátékozás, ez a korábbi évek szintjét meg sem közelítette: lényegesen kevesebb helyszínen történt ilyesmi, és jóval kevesebb ideig tartott.

A környező városokban zajló tűzijátékozások miatt „az óvatosságukról ismert vadludak negyed óra elteltével kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, de jellemzően csak kisebb csapatokban, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére” – írták.

Január elsején reggel az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel tapasztalták, hogy a ludak nagy része – több mint 10 ezer madár – itt maradt, amire az elmúlt 30 évben csak háromszor akadt példa.

Címkép: MTI/Bodnár Boglárka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top