Aktuális

Egyre többen parkolnak ingyen a fizetős helyeken Budapesten

Évről évre megduplázódik a forgalomba állított zöld rendszámos autók száma, és mivel ingyen parkolnak, egyre kevesebb parkolóhely marad a többi autósnak.

Drasztikusan megugrott a zöld rendszámos autók száma, így egyre több fizetős parkolóhelyet foglalnak el ingyen. A kedvezményt azért találták ki, hogy csökkentsék a közlekedésből származó légszennyezést, ám a kritikusok szerint a rendszer ebben a formában megbukott – írja a Vezess.hu.

A Magyar Parkolási Szövetség szerint a zöld rendszámosok 60 százaléka ugyanis nem tisztán elektromos autó, benzinnel vagy gázolajjal működő motor is van bennük, és ezek révén tesznek meg nagyobb távokat.

A zöld rendszámos autók zöme Budapesten közlekedik, a szövetség vizsgálatai szerint a Belvárosban és a Vízivárosban a férőhelyek 5-10 százalékát foglalják el a többséget jelentő többi autóstól.

Ráadásul az elektromos töltőállomások miatt további parkolóhelyek szűntek meg az átlagos autósok számára. A szövetség felügyelőbizottságának elnöke, Sipos László ezért megszüntetné a zöld rendszámot.

Egyébként évről évre több mint duplájára emelkedik a zöld rendszámos autók száma:

  • 2016-ban 1010 darabot,
  • 2017-ben újabb 2611-et,
  • 2018 novemberéig pedig újabb 5769 autót állítottak forgalomba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top