Aktuális

Honvédkórház: a radiológushiánynak nincs köze a hétfőn elhunyt beteg halálához

A középkorú nőt háromszor szállítottak oda-vissza két telephely között, mert nincs radiológus a Podmaniczky utcában.

Csütörtökön mi is beszámoltunk arról, hogy orvoshiány miatt halhatott meg egy középkorú nő a Honvédkórházban.

A dolog előzménye, hogy a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén a közelmúltban felmondott az utolsó radiológus is, ezért nem tudják elvégezni a személyes orvosi felügyeletet igénylő ultrahangvizsgálatokat. Ha egy beteg ilyesmire szorulna, át kell őt szállítani a Róbert Károly körúti központi telephelyre, majd a vizsgálat után vissza kell szállítani őt a Podmaniczky utcába, ahol az eredmények ismeretében dönt róla az ügyeletes orvos. Ezzel pedig értékes időt veszítenek, ami egy válságos állapotban lévő beteg esetében élet-halál kérdése lehet.

A múlt héten egy középkorú beteget háromszor szállítottak oda-vissza két telephely között, mire pedig a műtőbe került, már túlságosan rossz állapotban volt ahhoz, hogy az orvosok meg tudják menteni az életét.

Az ATV.hu most megkereste a Honvédkórház sajtóosztályát, hogy reagáljanak az interneten megjelent hírekre, miszerint a szóban forgó beteg az orvoshiány miatt halhatott meg. A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya „szenzációhajhásznak” nevezte a hvg.hu cikkét, majd több állítást is cáfoltak:

A közelmúltban, a Honvédkórházban a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal. (…) Gyógykezelése és ellátása a szakmai szabályok szerint történt. Mindazonáltal a páciensnek olyan betegsége volt, amelyet az orvostudomány jelenlegi állása szerint rendkívül nehéz felismerni, így gyógyítani is

– közölték, azt ugyanakkor nem cáfolták, hogy orvoshiány van a kórházban.

A közleményben azt is megírták: nem igaz, hogy a beteg nem érte meg a műtétet. Ez a hvg.hu írásában valóban helytelenül szerepelt, az NLCafén megjelent cikkben azonban mi helyesen írtuk, hogy a beteg a műtét másnapján, reggel hunyt el.

Azt az esetről először beszámoló Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is kifejtette, hogy a szóban forgó betegséget nagyon nehéz időben felismerni, ezért magas a halálozási aránya. Azt is kiemelte azonban, hogy itt nem arról volt szó, hogy az orvosok ne ismerték volna fel a problémát:

De itt kivételesen nem arról volt szó, hogy a kórházból a beteget elküldték volna. A vizsgálatokat elkezdték. Sajnos azonban a Honvéd Kórháznak – mint többször is írtam már – úgy van sebészeti ügylete az egykori MÁV Kórházi telephelyén, hogy nincsenek a minimumfeltételek ott biztosítva, ugyanis ott nincs radiológus, aki azonnal elvégezhette volna a vizsgálatot

– írta a szakértő.

H. Szabó Sándor/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top