Aktuális

David Attenborough a közelgő világvégéről beszélt

David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást, és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit.

Sir David Attenborough az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén (COP24) szólalt fel hétfőn a lengyelországi Katowicében. „Világ vezetői, vezetnetek kell” – hangoztatta a világhírű brit természettudós, aki az „emberek székét” foglalja el a hivatalosan hétfőn megkezdődött csúcstalálkozón. Hozzátette: „a civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van”.

Jelenleg egy olyan, ember okozta katasztrófával nézünk szembe, amely globális méreteket öltött. Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés az emberiségre nézve. A klímaváltozás” – mondta Attenborough a csaknem 200 ország delegáltjaiból álló hallgatóságnak. A brit természettudós bemutatott a küldötteknek egy videómontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze.

David Attenborough Katowicében (fotó: MTI/PAP/Andrzej Grygiel)

A világ lakosai elmondták véleményüket. Fogy az idő. Az emberek azt akarják, hogy a döntéshozók most azonnal cselekedjenek” – szólította fel a résztvevőket Attenborough.

A hétfőn megnyílt katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top