Aktuális

Kétszeres szexuális erőszakért ítélték el a Svéd Akadémia botrányát okozó férfit

Jean-Claude Arnault két és fél év börtönt kapott.

Elutasította az októberben elítélt Jean-Claude Arnault francia fotós fellebbezését a svéd fellebbviteli bíróság, és hétfőn két rendbeli szexuális erőszak miatt két és fél évi börtönre ítélte a férfit, akinek botránya alapjaiban megrázta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiát.

A 72 éves Arnault, a Svéd Akadémia egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férje ellen egy nő tett feljelentést, aki elmondta, hogy Arnault 2011-ben két alkalommal megerőszakolta őt. Októberben az illetékes stockholmi bíróság csak egy erőszak esetében találta bűnösnek Arnault-t, és két év börtönbüntetésre ítélte. 

A fellebbviteli bíróság a nő megalapozott és szavahihető tanúvallomása alapján hétfőn mindkét erőszakot bizonyítottnak találta, és ez alapján hozta meg döntését. A két és fél éves börtönt a férfi korára való tekintettel szabták ki, és figyelembe vették azt is, hogy a bűncselekmény óta már hét év telt el.

Arnault-t 18 nő vádolta meg nemi erőszakkal, illetve a szexuális agresszió más formáival, de csak egyikük esetében került az ügy bíróság elé. A férfit megvádolták azzal is, hogy felesége pozícióját kihasználva a Svéd Akadémiával finanszíroztatta saját kulturális vállalkozását, de a korrupciós vádak ügyében kellő bizonyíték híján, illetve elévülés miatt nem emelt vádat az ügyészség.

A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

A szexuális zaklatási botrány alapjaiban rázta meg a 18 tagú Svéd Akadémiát, amely évente ítéli oda a világ legrangosabb irodalmi elismerését, a Nobel-díjat. A botrány és annak kezelése miatt nyolc tag lemondott, és bár közben megváltoztatták a testület szabályzatát, és új tagokat is felvettek, az irodalmi Nobel-díjat idén nem osztották ki.

Novemberben a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választja majd ki a díjazottat.

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top