Aktuális

Black Friday: pofátlanul trükköztek a webáruházak

Irreális eredeti ár, korlátozott készlet, napon belül dráguló termék. Változatos átverésekkel próbálkoztak a webshopok.

Igazán pofátlanra sikerült az idei Black Friday, a webáruházak változatos trükkökkel próbálták átverni a gyanútlan vásárlókat. Az Index készített összeállítást az olvasók tapasztalatai alapján.

A legtipikusabb megtévesztés az volt, hogy olyan irreálisan magas árat tüntettek fel eredeti árként, aminek köze sincs a valósághoz. Ez nemcsak tisztességtelen, de szabálytalan is. Íme néhány példa:

  • 3,4 milliós robotporszívó 264 900 forintért,
  • 1,2 millió forintos SSD-meghajtó 7998 forintért,
  • 100 ezer forintos necc cicaruha 9313 forintért,
  • 581 368 forintos billentyűzet 48 854 forintért,
  • másfél milliós laptop 132 ezerért.

Ha az eredeti – kamu – ár nem is volt ennyire hihetetlen, az ár-összehasonlító oldalak segítségével könnyen ki lehetett deríteni a kevésbé ordító visszaéléseket is. Gyakran csak a Black Friday előtt emelték fel az árat valamivel, hogy aztán nagyjából normál áron árulják a terméket.

Az sem volt ritka, hogy csak korlátozott készletet hirdettek a boltok akciós áron. Volt, aki a virtuális fizetésnél szembesült, hogy a kosarába tett árut már csak drágábban tudja megvenni.

Olyan példa is akadt, amikor egy bolt a nap elején még viszonylag nagy kedvezménnyel kínált valamit, később viszont már emelkedett az ár. Ez sem szabályos, a Gazdasági Versenyhivatal szerint egy napon belül nem lehet játszani az árakkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top