Aktuális

Harapós hideggel kopog be a tél

Jön a kőkemény zimankó, a jövő hét második felében már akár -12, -14 fokos hideg is lehet.

Vége a borongós, késő őszi időjárásnak, a jövő hét közepétől extrém hidegre kell számítanunk – írja a 24.hu.

A lehűlés oka az ún. „meridionális áramlás”. „Az egyenlítői meleg és a sarkvidéki hideg területek hőkülönbsége generálja, pontosabban az ebből származó légköri energia észak-dél irányú kiegyenlítődése. Jellemzője, hogy meglepő extrém helyzeteket tud előidézni, igen rövid idő alatt, a klímaváltozás hatására pedig egyre szélsőségesebb lesz, és mind gyakrabban veszi át az uralmat térségünk felett” – mondta a lapnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A meteorológus szerint a jövő hét közepétől januári hideg köszönt be az országban, havazásra és helyenként -12, -14 fokra is számíthatunk.

Az előrejelzés szerint pénteken még borult, párás lesz az idő, de csapadékra nem kell számíthatunk. Szombaton és vasárnap ezzel szemben egy mediterrán ciklon hatására többfelé eleredhet az eső, napközben 5-11 fok lesz a csúcshőmérséklet.

Vasárnap estétől komolyabb esőzések várhatók. Kedden többfelé eleredhet a hó is, a jövő hét végén pedig már az egész országban jelentős havazásra kell számítanunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top