Aktuális

Évente akár 400 óra túlórát is elrendelhetnének a munkáltatók

Amennyiben elfogadják a most benyújtott törvénymódosító javaslatot... Eddig 250 óra volt a maximum.

Drasztikus változásokat hozhat egy törvénymódosító javaslat, amely egyes, a munkaidő-szervezéssel összefüggő törvényeket érint – írja a Napi.hu.

A munka törvénykönyvét módosító dokumentum minden munkavállalót érintő passzusa, hogy a jövőben 250 óráról 400 órára emelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő, vagyis a túlóra maximális mértékét. A hírportál szerint ezzel a munkaerőhiányt „oldanák meg” a törvényhozók.

Szintén fontos módosítás lenne, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatottak esetében a munkáltatóknak a jelenlegi 12 hónap helyett csak háromévenként kellene elszámolniuk a túlórák után járó pluszpénzt. Ez a Napi.hu szerint nemcsak azt jelentené, hogy a munkavállaló később jutna a pénzéhez, hanem azt is, hogy kiskapuk nyílnának a túlórapénz „elévülésére”.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma soron kívüli összehívását kezdeményezik az ügyben.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top