Aktuális

Elfelejtett felszállni egy repülőgép Belfastban, kis híján túlszaladt a kifutón

Majdnem katasztrófához vezetett egy apró tévedés.

Hajszál híján katasztrófa lett egy kisebb figyelmetlenségből a belfasti repülőtéren: a kanadai Sunwing Airlines egyik repülőgépe alig tudott felszállni, miután a pilóták rosszul gépeltek be néhány adatot.

Az eset tavaly nyáron, július 21-én történt. A Korfura tartó repülőgép, egy Boeing 737-es éppen megkezdte a felszállást 185 utassal a fedélzeten. A pilóták azonban csak a kifutópálya végéhez közelítve észlelték, hogy a gép még nem kezdett el felszállni. Mint kiderült, rosszul gépelték be a fedélzeti számítógépbe az időjárási adatokat: 16 fok helyett -52 fokos hőmérsékletet adtak meg, így a gép rosszul számolta ki a felszállási sebességet. A repülő csak a felszállópálya végén emelkedett a magasba, itt le is tarolt egy mindössze 36 centiméter magas jelzőlámpát, ezután pedig még 4 kilométeren keresztül alacsonyan, 250 méteres magasságban haladt. A gép ezután biztonságban eljutott Korfura.

A vizsgálat szerint könnyen katasztrófa történhetett volna, például ha a belfasti repülőtér után nem olyan kedvező a terep. A pilóták később nem tudták megmagyarázni, mi történt, hogyan tévedhettek ekkorát. A vizsgálat során ugyanakkor kiderült, hogy az egyiküknek jetlag-je volt.

Az eset kapcsán felmerült, hogy be kellene vezetni több biztonsági funkciót a repülőgépekbe, például egy olyat, ami az alacsony repülési magasságra figyelmeztet, illetve egy olyat, ami a külső hőmérsékletet ellenőrzi.

Pexels

(The Guardian)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top