Aktuális

Megtalálták az elátkozott gőzhajó roncsait

A Manasoo 1928-ban süllyedt el a kanadai Huron-tóban. A titokzatos tragédiában 16 ember halt meg.

Megtalálták annak a brit gőzhajónak a roncsait, amely kilencven évvel ezelőtt, 1928 szeptemberében süllyedt el a kanadai Huron-tóban – írja a The Sun. A gőzöst 1888-ban építették a glasgow-i hajógyárban; 39 éven keresztül Maccassa név alatt hajózott, de 1927-ben eladták, és átkeresztelték Manasoora, ami a tengerészek szerint balszerencsét hoz. A hajó alig egy évvel később el is süllyedt, fedélzetén 16 emberrel.

Fotók: Terry Irvine / Pen News

A hatóságok évtizedeken keresztül hiába keresték az „elátkozott” Manasoo hullámsírját. Végül néhány elszánt roncsvadász, köztük Cris Kohl történész, Ken Merryman búvár és társuk, Jerry Eliason találta meg a több mint hatvan méter mélyen fekvő, meglepő épségben megőrződött roncsot, amelynek fedélzetén más „kincsek” mellett egy 1927-es Chevrolet Coupét is találtak. Az autó Donald Wallace-é, a hajó tulajdonosáé volt – ő volt az egyetlen, aki túlélte a 16 ember életét követelő katasztrófát. „Nem mindennap lát ilyet az ember” – mondta Kohl arról, amikor megtalálták a kagylókkal borított kocsit.

A kutatók egyelőre nem tudták pontosan megállapítani, mi okozhatta a Manasoo tragédiáját. Csupán annyit tudni, hogy a gőzhajó 1928. szeptember 14-én éjjel két óra körül viharba került, majd az oldalára fordult, és elsüllyedt. John McKay kapitány ugyan megpróbálta elérni vele a közeli szigeteket, de hiába, a hajó még az előtt elsüllyedt, hogy megközelíthette volna a biztonságos partot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top