Aktuális

Nemzeti gyász Argentínában, nem tudják felhozni a tengeralattjárót

Egy éve süllyedt el az argentin tengeralattjáró, 44 emberrel a fedélzeten. Most találták meg a járművet, de nincs eszközük a kiemelésére.

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Argentínában, miután két nappal elsüllyedésének évfordulója előtt ráleltek a San Juan nevű tengeralattjáróra, de kiderült: nincsenek eszközeik, hogy felszínre hozzák.

A San Juan tengeralattjáró a Mar del Plata-i bázison. Fotó: Martin Otero / Wikipédia

A hatóságok tehetetlenségének bejelentése dühöt váltott ki a San Juanon halálát lelt 44 fős legénység rokonaiból, akik gyászszertartással emlékeztek szeretteikre, és követelik, hogy emeljék a járművet a felszínre.

Oscar Aguad védelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy Argentínának nincs olyan korszerű technológiája, amellyel ki tudná szabadítani az óceánfenékbe ágyazódott tengeralattjárót. A pontosított adat szerint nem 800, hanem 907 méter mélyen hever a San Juan az Atlanti-óceán mélyén a Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre.

Az akkumulátorkamrába jutott a víz

A San Juan eltűnése előtt a kapitány beszámolt arról, hogy problémát észleltek az egyik akkumulátorkamrában. Víz ömlött be a hajó légszívóján keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése. A víz a szellőztetőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott, de azt eloltották.

A probléma jelentése után kapott parancsot arra a kapitány, hogy térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontjára. Hogy később mi történt, azt még nem tudni, az akkumulátorprobléma okozta hidrogénkoncentráció miatt  valószínűleg robbanás történt a tengeralattjárón.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top