Aktuális

Betiltották a szilveszteri tűzijátékot Tatán, ünnepelnek a természetvédők

Az Öreg-tónál telelő vadludak tömegesen menekültek el a tűzijátékozás miatt.

Rendeletben szabályozza a tatai önkormányzat az év végi tűzijátékozást városukban – szúrta ki a kutyabarathelyek.hu. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy betiltották a szilveszteri tűzijátékot, a rendelet szerint ugyanis „minden év november 1. és a rá következő február 28. között Tata teljes közigazgatási területén (…) nem lesz megengedett a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek használata”. A rendelet november 24-én lép hatályba.

Az ügy előzményeiről mi is írtunk. A tiltás bevezetését a természetvédők javasolták, méghozzá a tatai Öreg-tónál telelő több tízezer vadlúd miatt. Az Észak-Európából és az eurázsiai tundrák vidékéről érkező madarak ugyanis a szilveszteri tűzijátékozás miatt tömegesen menekülnek el Tatáról. A vadludak jobb esetben csak 10 kilométerre távolodnak el telelőhelyüktől, de olyan is volt már, hogy egy jeladós madár 100 kilométert repült ijedségében.

A tiltás hírét persze nemcsak a természetvédők, de az állattartók is örömmel fogadták. Rengeteg háziállat, menekül el ugyanis ezekben a hetekben otthonról.

Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top