Aktuális

Az áldozat bugyiját is bemutatták egy ír nemi erőszak ügyben

„Csak nézzék meg, hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt” – mondta az ügyvéd, mielőtt megmutatta volna a bíróságnak az áldozat bugyiját.

Elizabeth O’Connell, a vádlott védője azzal a céllal mutatta meg a 17 éves áldozat bugyiját, hogy a csipkés darab majd helyette is megmagyarázza a lánnyal történteket. Mintha csak az, hogy valakin csipkés (vagy bármilyen) bugyi van, bárkit is feljogosítana a nemi erőszakra… Nos, legyen bármilyen furcsa is, az ír bíróság mindezek után felmentette a 27 éves vádlottat. Igaz, arról, hogy ebben bármi szerepe lett volna a szóban forgó bugyinak, nem szólnak a hírek.

Arról viszont annál inkább, mekkora felháborodást szült az ítélet Írországban. De nem csak az: sokakat felháborított az ügyvédnő gusztustalan megmozdulása is. Az Irish Examinernek nyilatkozó ír Erőszak-krízisközpont szóvivője ugyan nem vitatta a bíróság döntését, azt azonban fontosnak tartotta elmondani, hogy a jelenleg érvényben lévő, áldozathibáztató rendszer reformra szorul.

A nemi erőszakkal kapcsolatos esetekben a védelem legfontosabb fegyvere, hogy bebizonyítja, hogy az aktus – a sértett állításával szemben – közös beleegyezésen alapult. Épp ezért a védő gyakorlatilag bármit megtesz és bármit felhasznál, hogy ezt bizonyítsa” – magyarázta Noeline Blackwell.

bugyi nemi erőszak beleegyezés

Kép forrása: Irish Parliament

Az ügyre természetesen az internet is reagált, méghozzá a #ThisIsNotConsent-tel, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy #eznembeleegyezés. A hashtag mellé az ítéletet bíráló nők tömegével osztják meg a saját fehérneműjükről készült fotókat. „Jelentsük ki: az öltözék semmi esetre sem számít beleegyezésnek. Az ilyen jellegű áldozathibáztatás elavult, és semmi keresnivalója a modern bíróságainkon” – nyilatkozta a #ThisIsNotConsent mozgalom egyik elindítója, Susan Dillon a Buzzfeed Newsnak.

A mostani egyébként nem az első alkalom, amikor Írország egy finoman szólva is megkérdőjelezhető bírósági ítélettel került a világ címlapjaira. Az ország az év elején két, nemi erőszakkal megvádolt rögbijátékos felmentése miatt került a figyelem középpontjába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top