nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Lányok milliói nem járnak iskolába Pakisztánban

Lányok milliói nem járnak iskolába Pakisztánban

Nincs pénz, gyakori a testi fenyítés, és radikális csoportok is fenyegetik a lányiskolákat.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Több millió lánygyereknek nincs lehetősége iskolába járni Pakisztánban, nagyrészt a hiányzó pénzügyi források miatt – derül ki a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet keddi jelentéséből.

A HRW szerint a helyzet elkeserítő annak ellenére, hogy az idén júliusban megválasztott miniszterelnök, Imrán Hán kampánya során is több ígéretet tett az oktatás megreformálására és az erre a célra elkülönített források bővítésére. Pakisztán jelenleg a bruttó hazai termékének (GDP) alig 2,8 százalékát költi oktatásra.

Az ország több mint 200 millió lakosa közül csaknem 80 millió iskoláskorú. Közülük körülbelül 22 millió nem jár iskolába, nagy részük lány – közli a jelentés, amely ezenkívül a családok szűkös anyagi lehetőségét és az iskolákban gyakran alkalmazott testi fenyítést jelöli meg a helyzet okaként.

A jelentés nem említ ugyan biztonsági okokat, azonban hatósági források szerint az elmúlt években lányiskolák tucatjai panaszkodtak radikális csoportok fenyegetéseire, idén áprilisban pedig az ország északi részén tizenegy lányiskolát gyújtottak fel.

A helyzet miatt többször felemelte a szavát a lányok oktatásáért kiálló pakisztáni aktivista, a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai is, akit 2012-ben iszlamisták kis híján megöltek, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni a nők iskolába járását megtiltó parancsuknak.

Malalát nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért.

Alapítványa, a Malala Fund már csaknem 6 millió angol fonttal támogatta Pakisztánban új iskolák építését, illetve tankönyveket és iskolai egyenruhákat is adományoz az arra rászorulóknak.

Civil Díj 2019 Bakonyi csillagászok, szívószál-mentesítés, női kőművesek, kórházakban tanító tinik, focisták a gyerekekért, vonatot előző csiga… neked melyik a legszimpatikusabb civil akció? Ki a legjobb azok közül, akik végre tesznek másokért és egy élhetőbb világért? Te melyik szervezetnek adnád a közönségdíjat?


Szavazok!

Megosztás Facebookon