Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Eperfarmon dolgozott az ausztrál gyümölcsterrorista

Bíróság elé állítanak Ausztráliában egy ötvenéves nőt, miután a rendőrség hétfőn megvádolta azzal, hogy tűket szúrt a boltokban eladásra szánt eprekbe.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy hétrendbeli gyümölcsszennyezéssel vádolta meg a nőt. A vádlottra tíz évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, ha bűnösnek találják. Az 50 éves My Ut Trinh az ügyészek szerint vélt vagy valós munkahelyi sérelmei miatt akart elégtételt venni azzal, hogy tűket szúrt az eprekbe. A nő a gyümölcsszedők felügyelőjeként dolgozott egy Brisbane-től északra fekvő eperfarmon.

My Ut Trinh rendőrautóban ül az ausztráliai Brisbane-ben az őrizetbe vétele után, 2018. november 12-én. Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Peled

Az eperbotrány szeptember közepén robbant ki Queensland államban azután, hogy egy férfit hasi fájdalmakkal kórházba vittek, miután lenyelt egy tűvel átszúrt epret, amelyet egy szupermarketben vásárolt. A gyümölcsterrorizmusként emlegetett eset valóságos lavinát indított el, a közösségi médiában számtalan felvétel jelent meg tűvel átszúrt eprekről és másfajta gyümölcsökről, kezdve az almától egészen a banánig.

A termelők kreatív megoldásokhoz folyamodtak, például fémdetektorokkal vizsgálták át a polcokra került gyümölcsöt, de sokuk áruja veszendőbe ment, miután több ország leállította az ausztrál eperimportot. Egyedül Queenslandben az epertermelés mintegy 160 millió dolláros üzlet, a szabotázs nyomán pedig felére zuhantak a felvásárlói árak az eperszezon tetőpontján. Jon Wacker queenslandi rendőrfőnök hétfőn elmondta, hogy pályafutása valószínűleg legnehezebb nyomozását folytatták le. A rendőrség 186 bejelentést kapott, közülük 15 hamisnak bizonyult.

gyümölcsterrorizmus eper tű

Kép forrása: Facebook

A queenslandi epertermesztőket tömörítő szövetség hétfőn üdvözölte az első vádemelést az ügyben, és úgy fogalmazott közleményében, hogy a válságot a közösségi média gerjesztette, a botrány tényleges vesztesei pedig az epertermesztők voltak, illetve bizonyos mértékben más gyümölcstermesztők és exportálók. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök egymillió ausztrál dolláros (205 millió forintos) segítséget ígért a kárt szenvedett gazdálkodóknak.

Címlap

top