Aktuális

Pokollá vált az élete a Brett Kavanaugh-t vádló nőnek

Az amerikai legfelsőbb bíróság legutóbb, botrányos körülmények között kinevezett tagját szexuális zaklatással vádló egyetemi professzort azóta is folyamatosan fenyegetik.

Az idei őszi politikai szezon szomorú szenzációja volt Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági jelölése, majd későbbi megválasztása. Mint ismert, Kavanaugh-t egy dr. Christine Blasey Ford nevű egyetemi professzor vádolta meg azzal, hogy tinédzserkorában szexuális erőszakot követett el vele szemben.

Bár Ford a meghallgatáson végig higgadtan viselkedett, Kavanaugh pedig többször szinte hisztérikus állapotba kerülve bizonygatta, hogy nem tett semmit, a republikánus többség egy-két kisebb megingást leszámítva az ilyen esetekben nagyjából megszokottnak számító módon kérdőjelezte meg Blasey Ford szavait, míg Kavanaugh-t a legtöbben ott helyben támogatásukról biztosították.

Több, a tévécsatornák által is közvetített demonstráló konfrontációját követően a szenátusi bizottság végül engedett azoknak a követeléseknek, hogy az FBI vizsgálódjon az ügyben, azonban a nyomozást komoly korlátok közé szorították, többek között fontos szemtanúkat sem hallgattak ki az ügyben. Így végül Kavanaugh-t a republikánus többségű szenátus megszavazta az amerikai Legfelsőbb Bíróság (SCOTUS) legújabb tagjának.

Dr. Christine Blasey Ford a szenátusi meghallgatásán (Fotó: Getty Images)

De mi lett dr. Forddal?

Dr. Christine Blasey Ford azóta jobbára eltűnt a médiából, nemrég azonban az NPR rádióállomás hírportálján jelent meg egy cikk, amely szerint a professzort azóta is zaklatják.

„Brett Kavanaugh azóta elfoglalta a helyét a Legfelsőbb Bíróságban, dr. Fordot azonban folyamatos fenyegetések érik” – írták az őt képviselő ügyvédek, Debra Katz, Lisa Banks és Michael Bromwich az NPR-hoz eljuttatott közleményükben.

A jogi képviselők szerint Blasey Fordnak az eset kirobbanása óta négy alkalommal kellett új lakásba költöznie, nem tudott visszatérni korábbi állásába a Palo Alto Universityn, sőt még testőröket is kellett fogadnia a zaklatások és halálos fenyegetések miatt.

Brett Kavanaugh tagadta, hogy szexuális erőszakot követett volna el (Fotó: Getty Images)

„A családom és én folyamatos zaklatások és halálos fenyegetések célpontjává váltunk – mondta dr. Ford a szenátus igazságügyi bizottságának szeptember 27-i meghallgatásán. – Valakik közzétették a személyes adataimat az interneten, aminek eredményeként e-maileket, telefonhívásokat és más jellegű fenyegetéseket kapok. A családom arra kényszerült, hogy kiköltözzünk az otthonunkból, azóta pedig különböző helyeken élünk, testőrök felügyelete alatt.”

Bár a professzor és férje jó anyagi körülmények között élnek, dr. Ford szimpatizánsai közösségi adománygyűjtést indítottak a jogi és egyéb költségek fedezésére. Jogi képviselői szerint az így befolyó összegeket kizárólag fizikai biztonságuk és a zaklatások miatt szükségessé vált költözések fedezésére fordítják.

„Az esetleges fennmaradó összegeket dr. Ford hasonló traumatikus esetek túlélőit támogató szervezeteknek fogja adományozni” – tették hozzá a professzor ügyvédei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top