nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Pokollá vált az élete a Brett Kavanaugh-t vádló nőnek

Pokollá vált az élete a Brett Kavanaugh-t vádló nőnek

Az amerikai legfelsőbb bíróság legutóbb, botrányos körülmények között kinevezett tagját szexuális zaklatással vádló egyetemi professzort azóta is folyamatosan fenyegetik.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

Az idei őszi politikai szezon szomorú szenzációja volt Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági jelölése, majd későbbi megválasztása. Mint ismert, Kavanaugh-t egy dr. Christine Blasey Ford nevű egyetemi professzor vádolta meg azzal, hogy tinédzserkorában szexuális erőszakot követett el vele szemben.

Bár Ford a meghallgatáson végig higgadtan viselkedett, Kavanaugh pedig többször szinte hisztérikus állapotba kerülve bizonygatta, hogy nem tett semmit, a republikánus többség egy-két kisebb megingást leszámítva az ilyen esetekben nagyjából megszokottnak számító módon kérdőjelezte meg Blasey Ford szavait, míg Kavanaugh-t a legtöbben ott helyben támogatásukról biztosították.

Több, a tévécsatornák által is közvetített demonstráló konfrontációját követően a szenátusi bizottság végül engedett azoknak a követeléseknek, hogy az FBI vizsgálódjon az ügyben, azonban a nyomozást komoly korlátok közé szorították, többek között fontos szemtanúkat sem hallgattak ki az ügyben. Így végül Kavanaugh-t a republikánus többségű szenátus megszavazta az amerikai Legfelsőbb Bíróság (SCOTUS) legújabb tagjának.

Dr. Christine Blasey Ford a szenátusi meghallgatásán (Fotó: Getty Images)

De mi lett dr. Forddal?

Dr. Christine Blasey Ford azóta jobbára eltűnt a médiából, nemrég azonban az NPR rádióállomás hírportálján jelent meg egy cikk, amely szerint a professzort azóta is zaklatják.

„Brett Kavanaugh azóta elfoglalta a helyét a Legfelsőbb Bíróságban, dr. Fordot azonban folyamatos fenyegetések érik” – írták az őt képviselő ügyvédek, Debra Katz, Lisa Banks és Michael Bromwich az NPR-hoz eljuttatott közleményükben.

A jogi képviselők szerint Blasey Fordnak az eset kirobbanása óta négy alkalommal kellett új lakásba költöznie, nem tudott visszatérni korábbi állásába a Palo Alto Universityn, sőt még testőröket is kellett fogadnia a zaklatások és halálos fenyegetések miatt.

Brett Kavanaugh tagadta, hogy szexuális erőszakot követett volna el (Fotó: Getty Images)

„A családom és én folyamatos zaklatások és halálos fenyegetések célpontjává váltunk – mondta dr. Ford a szenátus igazságügyi bizottságának szeptember 27-i meghallgatásán. – Valakik közzétették a személyes adataimat az interneten, aminek eredményeként e-maileket, telefonhívásokat és más jellegű fenyegetéseket kapok. A családom arra kényszerült, hogy kiköltözzünk az otthonunkból, azóta pedig különböző helyeken élünk, testőrök felügyelete alatt.”

Bár a professzor és férje jó anyagi körülmények között élnek, dr. Ford szimpatizánsai közösségi adománygyűjtést indítottak a jogi és egyéb költségek fedezésére. Jogi képviselői szerint az így befolyó összegeket kizárólag fizikai biztonságuk és a zaklatások miatt szükségessé vált költözések fedezésére fordítják.

„Az esetleges fennmaradó összegeket dr. Ford hasonló traumatikus esetek túlélőit támogató szervezeteknek fogja adományozni” – tették hozzá a professzor ügyvédei.

Megosztás Facebookon