Aktuális

Kifizettethetik az örökösök elhunyt hozzátartozóik beragadt szabadságát

Az Európai Unió Bírósága precedensértékű döntést hozott: örökölhető a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásának joga.

Precedensértékű döntést hozott az Európai Unió Bírósága: a munkáltatónak ki kell fizetnie az elhunyt munkavállalók ki nem vett éves szabadságát az örökösöknek – írja a Pénzcentrum.hu. A döntés alapjául az a jogi megállapítás szolgált, hogy a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásának joga örökölhető.

Fotó: Horst Galuschka / dpa

A bíróság azután hozta meg az ítéletet, miután két elhunyt német férfi örökösei pert indították a munkáltatók ellen, akik nem voltak hajlandók kifizetni néhai rokonaik beragadt szabadságát. Ha a nemzeti jog ezt mégis engedné, és ezáltal e jog az uniós joggal ellentétesnek bizonyul, az örökösök hivatkozhatnak közvetlenül az uniós jogra, mind az állami, mind pedig a magánszemélynek minősülő munkáltatóval szemben

A bíróság azt is kimondta, hogy a munkavállaló nem veszítheti el automatikusan a megszerzett, fizetett éves szabadsághoz való jogát azért, mert azt nem vette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top