Aktuális

Bennszülött, muszlim és nyíltan meleg ketrecharcos is van az USA legújabb képviselőnői között

November 6-án, kedden időközi választásokat tartottak az Egyesült Államokban, amelynek eredményeként minden korábbinál több nő került az amerikai törvényhozásba. Sok „elsőzés” is volt, lássuk, milyen új arcok érkeztek!

Az időközi választásokon az amerikaiak újraválasztották a képviselőház tagjait, valamint a szenátus harmadát is. Bár a demokraták által hangoztatott óriási „kék hullám” elmaradt, a közvéleménykutatók ezúttal jelesre vizsgáztak, az eredmények ugyanis igazodtak a prognózisokhoz. A demokratáknak sikerült kicsavarni a republikánusok kezéből a képviselőházi többséget, elmaradt azonban a szenátus visszahódítása, ahol a konzervatívok még néhány új helyet is meg tudtak szerezni. Ettől függetlenül Donald Trump amerikai elnökre nehéz idők várnak, a demokrata kongresszus ugyanis mostantól sok kellemetlen vizsgálatot fog indítani a 45. elnök ügyeivel kapcsolatban. Ebben jelentős szerep juthat majd sok, most megválasztott nőnek, akik új lendületet és új arcot adhatnak a demokratáknak.

A legfiatalabbtól a legkeményebbig

Az idei nyár egyik szenzációja volt az amerikai belpolitikára fogékonyak számára, hogy a mindössze 29 éves Alexandria Ocasio-Cortez a képviselői előválasztáson nagy meglepetésre legyőzte a 10 alkalommal újraválasztott Joe Crowley-t, ezzel kivívta magának a lehetőséget, hogy az országos időközin a demokraták színeiben mérettesse meg magát. A siker nem maradt el, Ocasio-Cortez így minden idők legfiatalabb képviselőnője lett, akit beválasztottak a kongresszus tagjai közé. Az amerikai–puerto ricói gyökerű politikusnak tavaly még egy bárban kellett dolgoznia pultosként, hogy megélhetését biztosítani tudja, és az időközi választás előtt mindössze két héttel tudta megvenni első saját kanapéját.

Így valószínűleg sokkal közvetlenebbül érzi majd amerikaiak millióinak problémáit, mint a sok esetben dúsgazdag, a realitásoktól a washingtoni évek, évtizedek alatt teljesen elszakadt veteránok. Ocasio-Cortezről még nyáron készült az alábbi felvétel, amelyen éppen arról értesül, hogy nagy meglepetésre sikerült legyőznie a prominens demokrata Crowley-t.

Ocasio-Cortezhez hasonlóan az előválasztáson aratott győzelmet demokrata elődje felett Ayanna Pressley, aki az első afroamerikai nő, akit Massachusetts polgárai képviselőjüknek választottak. Sőt az általa legyőzött Michael Capuanót Joe Crowley-hoz hasonlóan már tízszer választották meg korábban, nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy paradigmaváltás zajlik az amerikai politikai életben, ahol a korábbi „establishment” veteránjai helyett olyanokat küldenek a törvényhozásba a szavazók, akiket még nem korrumpált a hatalom.

Minnesota és Michigan új képviselői is történelmet írtak, előbbi államban ugyanis Ilhan Omar, utóbbiban Rashida Tlaib nyerte meg a választást, így ők lesznek az első muszlim nők, akiket valaha beválasztottak a kongresszus tagjai közé.

Ilham Omar, Minnesota állam újonnan megválasztott demokrata képviselője (Fotó: Getty Images)

Új-Mexikóban és Kansasban szintén „elsőztek”, ezúttal az amerikai bennszülött nők, ugyanis Debra Haaland és Sharice Davids személyében ők képviselhetnek először szavazókat a kongresszusban. Sharice Davids ráadásul Kansas állam első nyíltan meleg képviselője, aki korábban ketrecharcosként verekedett, 2006-ban amatőrként, míg 2013–2014-ben hivatásosként. Nem ő az egyetlen az amerikai törvényhozásban, aki az úgynevezett kevert harcművészetet (MMA) gyakorolta, az oklahomai Markwayne Mullin is ebben a sportágban lépett szorítóba korábban.

Davids azonban emellett a nívós Cornell Egyetemen szerzett jogi diplomát, megválasztása előtt ügyvédként dolgozott, de volt már a Fehér Ház munkatársa is. Az MMA Fighting magazinnak nyilatkozva az újonnan megválasztott képviselő elmondta, korábbi tapasztalatai annyiban segítették a választási csatározásokban, hogy az őt érő sokszor agresszív támadások kereszttüzében is képes volt higgadt maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top