Aktuális

Szeretteik levelei helyett csak olvashatatlan fénymásolatokat kapnak a rabok a magyar börtönökben

A bv azzal magyarázza a nehezen védhető gyakorlatot, hogy gyakran előfordult, hogy a hozzátartozók drogba áztatták a papírokat.

Szeretteik levelei és fényképei helyett csak rossz minőségű, gyakran olvashatatlan fénymásolatokat kapnak a fogvatartottak a magyar börtönökben – írja a Magyar Helsinki Bizottság beszámolója alapján a Mérce.

A büntetés-végrehajtás azzal magyarázza a gyakorlatot, hogy a hozzátartozók gyakran kábítószerbe áztatták a papírokat, ezért ezzel a szigorú, mindenkire egyformán vonatkozó intézkedéssel akarják megelőzni a bűncselekményeket.

„Ennek aztán az a következménye, hogy olvashatatlan és felismerhetetlen másolatokat kapnak a rabok (mindenki!) levél és családi fotó gyanánt” – írják a jogvédők, akik szerint így nem érvényesül a fogvatartottak kapcsolattartáshoz való joga.

A hírről beszámoló portál hozzáteszi: amióta a civil szervezeteket egy évvel ezelőtt kitiltották a magyar börtönökből, csak az államközeli szervek felügyelik a börtönviszonyokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top