nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Az Alkotmánybírósághoz fordult a kaposvári bíróság a hajléktalanrendelet miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordult a kaposvári bíróság a hajléktalanrendelet miatt

Szerintük alkotmányellenes az új törvény.
Avatar
Sipos Márta
f Ajánlom

Szinte pontosan egy időben azzal, hogy Pécsett a bíróság megszüntetett egy helyi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást arra hivatkozva, hogy a vádlott nem követett el szabálysértést, a Kaposvári Járásbíróság felfüggesztette egy 54 éves hajléktalan ügyében indított eljárást, egyben kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll-eljárását – tudta meg az Index.

Ezzel, ahogyan a lap fogalmaz, „megtorpedózták” az október 15. óta érvényes hajléktalanrendeletet. A kaposvári bíróság arra hivatkozott, hogy az új hajléktalantörvény szabályai az Alaptörvénybe ütköznek, vagyis alkotmányellenesek. A bíróság szerint a jogszabály ellentétes az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével, az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalma követelményével és a tisztességes tárgyalás követelményével is.

A Kaposvári Törvényszék közleményében azt írja: indítványozzák, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, és

azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg, és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.

A bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Thinkstock

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon