Aktuális

Lehet, hogy a jövőben két nyelv helyett egyet tanítanak majd a szakgimnáziumokban

Azt viszont jobban és nagyobb óraszámban.

Lehet, hogy a jövőben két idegen nyelv helyett csak egyet tanítanak majd a szakgimnáziumokban, azt viszont jobban és nagyobb óraszámban – árulta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az interjúból kiderül, hogy az Oktatási Hivatal közelmúltbeli felmérése rámutatott, hogy az óraszámokat tekintve nemzetközi összehasonlításban is jól áll Magyarország, de más típusú órákra lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek tudását javítani lehessen.

Mi most minden szakképzési centrumban lehetőséget biztosítunk arra, hogy a tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos gyerekek plusz százhúsz órát vehessenek igénybe nyelvtanulásra. Érdemes lenne megfontolni, hogy a mostani két nyelv helyett a jelenlegi óraszám megtartásával egy nyelvet taníthatnának a szakgimnáziumokban. Ha pedig a motiváltabb tanuló szeretne második idegen nyelvet tanulni, azt a továbbiakban is megtehetné

– idézi a lap Pölöskeit.

A helyettes államtitkár szerint az idegennyelv-oktatással kapcsolatban fontos a csoportbontás kérdése is, a felmérés szerint ugyanis a szakgimnáziumokban nem jellemző a gyerekek tudásszintje szerinti csoportbontás, holott ez csupán szervezési kérdés. Ezen is változtatni szeretnének a közeljövőben.

Arról, hogy 2020-tól már csak nyelvvizsgával kerülhetnek majd a felsőoktatásba a diákok, Pölöskeiné azt mondta:

Erre a helyzetre készülni kell, ezért is teremtettük meg a lehetőséget a plusz százhúsz óra nyelvtanulásra. Emellett szükség van arra is, hogy a két tanítási nyelvű képzést erősítsük. Véleményem szerint azoknak a diákoknak, akik egyetemre akarnak menni, ez a változás nem jelenthet majd leküzdhetetlen akadályt.

Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top