Aktuális

Úgy néz ki, pár évig még marad az óraátállítás

Az EU tagállamai a korábban tervezett 2019 helyett csak 2021-ben vezethetik be az óraátállítás eltörlését.

A korábban tervezett 2019-es cél helyett csak 2021-ben szűnhet meg az óraátállítás az EU-ban – írja a Blomberg híre alapján a Portfolio. A legújabb javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, míg a télit választókban 2021. október 31-én kellene utoljára átállítani az órát.

Fotó: MTI Fotó / Ujvári Sándor

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja, akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor délután 5 óra előtt sötétedne. Ha viszont a téli időszámítást választjuk, felkészülhetünk rá, hogy nyaranta hajnali 4 óra előtt fog felkelni a nap.

Mivel az Európai Bizottság ezt javasolta, eddig mindenki arra számított, hogy már jövőre megszűnik az óraátállítás; igaz, a bizottság azt is leszögezte, hogy a tagállamok szabad döntésére kell bízni a nyári, illetve a téli időszámítás alkalmazását. Ebben továbbra sincs változás, viszont a friss jogalkotási terv több időt adna a kötelező óraátállítás eltörlésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top