Aktuális

Szorongatják a bliccelőket

Ha elfogadják az új törvénymódosítást, ezentúl az ellenőrök is lekérdezhetik az utasok adatait a lakcímnyilvántartásból. A TASZ szerint a javaslat aggályos.

Hatékonyabban léphetnek fel a BKK-ellenőrök a bliccelőkkel szemben, ha a parlament elfogadja a belügyi tárgyú és egyéb törvények pénteken benyújtott módosítását, és felhatalmazást ad nekik, hogy a lakcímnyilvántartásból közvetlenül kérjenek le adatokat – írja a HVG.hu.

Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

A tervezett módosítás jelentősen bővítené az ellenőrök jogköreit, eddig ugyanis csak az állami szervek kérhették ki az adatokat a központi nyilvántartóból. A lap hangsúlyozza, hogy az utasok a módosítás után sem lesznek kötelezhetők arra, hogy átadják az ellenőröknek a személyi igazolványukat.

A TASZ jogvédő szervezet szerint a javaslat aggályos, hiszen lehetővé teszi, hogy az ellenőrök mindenféle kontroll nélkül, azonnal hozzáférhessenek a személyes adatainkhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top