Aktuális

Idén is alkalmi kézbesítőket keres a Posta, nem akarnak bajt a karácsonyi ajándékainkkal

A Magyar Postánál idén megpróbálják elkerülni a korábbi sajnálatos eseményeket.

Csak Harry Potter tud egyszerre két helyen lenni” – vezette fel Forrai Péter, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese az interneten rendelt karácsonyi ajándékok kézbesítésének témájában tartott sajtótájékoztatóját.  A hvg.hu által közölt összefoglalóból kiderül, hogy a Posta idén szeretné elkerülni a 2016-os problémákat.

Forrai figyelmeztetett, hogy a kézbesítés csúcsidőben, húsvétkor és karácsonykor a távol-keleti országokból 6-8 hétig, az uniós tagállamokból 1-2 hétig, az Egyesült Államokból 2-4 hétig tart. A hvg.hu idén is beszélt postásokkal, akik máris tartanak a karácsonyi rohamtól. Volt olyan, akinek már szeptemberben rémálmai voltak emiatt. Noha a Postánál 29 ezer ember dolgozik, nyáron azt mondták, hogy még 300 embert azonnal fel tudnának venni. Az átlagos fizetés bruttó 250 ezer forint, a kézbesítők fizetése viszont egyelőre a 200 ezer forintot sem éri el.

MTI Fotó: Balázs Attila

Eközben az internetes rendelések száma idén is nőtt Magyarországon. Forrai Péter tájékoztatása szerint tavaly 3 millió magyar vásárolt online, egy ember átlagosan 11 rendelést adott fel egy évben, de volt, aki ennek az ötszörösét. Évről évre körülbelül negyedével nő a feladott csomagok száma is. 2017-ben 64 ezer olyan csomagot vámkezeltek, amely Európai Unión kívüli országból érkezett. Idén szeptemberig ez a szám már meghaladta az 50 ezret.

A Posta idén csaknem 1 milliárd forintért vásárolt egy tömeg- és térfogatmérésre is alkalmas csomagfeldolgozót, amely óránként 10 ezer, egyenként 1-10 kg közötti csomagot is tud kezelni, háromszor annyit, mint korábban. Ettől az eszköztől sokat várnak az ünnepi időszakban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top