Aktuális

Száműzné a fizetős szolgáltatásokat a kórházakból a kormány

Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az egészségügyi tárca. Ezzel a kórházak bevételeik 5-10 százalékát veszíthetik el.

Egy hamarosan benyújtandó és a Népszava birtokába került törvénytervezet szerint a jövőben „közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás”. Ez azt jelenti, hogy az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni.

A lapnak nyilatkozó kórházi vezetők szerint a tervezet számos gondot okozhat a rendszerben, mert a magánegészségügyi szolgáltatóknak számos esetben nincs kapacitásuk az állami kórházi infrastruktúra igénybevétele nélkül dolgozni. Fennakadások várhatók például a művesekezelésben vagy a gyomorszűkítések során is. Arról nem is beszélve, hogy eszközeik bérbeadásáért a kórházak pénzt kapnak a magánszolgáltatóktól, a kórházak bevételeik 5-10 százalékától esnek el így.

Képünk illusztráció (Pixabay)

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak adott pénteki interjújában azt mondta, sok pontja van a magán- és az állami egészségügy szétválasztásának, amelyen jelenleg is dolgoznak. A folyamatnak részei a törvényhozási feladatok, finanszírozási változtatások és szervezési kérdések. A központi elem mégis az, hogy meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban, a tevékenységüket pontosan hol végzik, és mit csinálnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top