Aktuális

Meghalt Olof Palme özvegye

Az 1986-ban meggyilkolt svéd miniszterelnök felesége 87 éves volt. A merényletben annak idején Lisbet Palme is megsebesült.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Lisbet Palme, az 1986-ban meggyilkolt svéd szociáldemokrata miniszterelnök, Olof Palme özvegye – közölte a család.

Olof Plamét 1986 februárjában ölték meg, mikor késő este testőrök nélkül sétált haza egy mozielőadásról a feleségével, a merényletben pedig Lisbet Palme is megsebesült.

Lisbet Palme (Fotó: Wikipedia)

A gyilkos elmenekült a merénylet helyszínéről, később pedig elítéltek ugyan egy visszaeső bűnözőt – nagyrészt Palme özvegyének sokak szerint gyenge lábakon álló tanúvallomása alapján –, akit azonban az egy évvel későbbi fellebbviteli tárgyalás után kiengedtek a börtönből. A gyilkos fegyvert sosem találták meg.

Az ügyben több ezer embert hallgattak ki, többtucatnyian továbbá magukra vállalták a merényletet, azonban a Palme-gyilkosság dossziéját ma sem zárták le, és ma is vannak, akik külföldi kormányok vagy titkosszolgálatok kezét látják a merényletben.

Lisbet Palme férje halála után pszichológusként dolgozott, és az UNICEF svéd bizottságának elnöke volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top