Aktuális

Felmond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója, döntését segélykiáltásnak szánja

Kilencoldalas levélben részletezi, miért teljes csőd szerinte a jelenlegi oktatási rendszer.

Felmond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Fazekas László szerdán kilencoldalas levélben részletezte ennek okait. Felmondásában a rendszer teljes csődjére, a pedagógusok reménytelen helyzetére és a diákokra nehezedő terhekre hivatkozik. Levelét, amelyet a Dél-Budai Tankerületi Központ Intézményi Tanácsán kívül az iskola diákjainak és a szülőknek is elküldött, segélykiáltásnak szánja – írja a 444.hu.

Fazekas a lemondásához jeligét is választott, mellyel Babits Mihályt idézi:

mert vétkesek közt cinkos, aki néma.

Az igazgató a levélben azt írja: sokáig gondolkodott rajta, miért működésképtelen az oktatási rendszer, és arra jutott, hogy oktatásirányítási rendszerhibáról van szó, amit helyi szinten csak csökkenteni lehet. Fazekas szerint a legfőbb problémák közé tartozik, hogy 2013 óta az állami fenntartású iskolák teljesen elveszítették önállóságukat, ez a helyzet pedig a Klik átszervezése után sem javult; a tankerületi központok számára nem biztosítottak a megfelelő források; helyi szinten sem tudott megvalósulni az együttműködés az iskolai vezetés, a Dél-Budai Tankerületi Központ és Újbuda Önkormányzata és gazdasági társaságai között; a pedagógusok munkaterhelése pedig lehetetlenné teszi az eredményes munkát.

Fazekas azt is leírja, magára hagyottnak érzi magát a jelenlegi helyzetben, leveleire sokszor választ sem kap. Összességében pedig a fentiek miatt nem tudja olyan szinten végezni a munkáját, ahogyan azt a saját magával szemben megfogalmazott elvárások szerint akarná.

Levelét egy József Attila-idézettel zárta:

S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.

Képünk illusztráció (Vajda János, MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top