Aktuális

Elítélték az első hajléktalant az új törvény alapján

Egy gödöllői férfinak kell pénzbüntetést fizetnie, mert elismerte a rendőröknek, hogy az utcán él.

Kedden kora este Gödöllőn, a Kossuth Lajos utcában igazoltattak a rendőrök egy férfit, aki a padon ült. Azt gyanították, hogy hajléktalan, amit a férfi nem is tagadott. Azt mondta, nem akar hajléktalanszállóra menni, mert ott sok a konfliktus, a verekedés, és lopnak is tőle.

Ehelyett a közeli parkban akart aludni, amit a rendőrök nem hagytak, inkább bevitték a férfit a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították. A férfit egyébként jól ismerik Gödöllőn, nem tartják problémás személynek. Korábban mérnökként dolgozott, de elveszítette lakását, és nagyon rossz fizikai állapotba került – mondta el a férfi ügyvédje a 444-nek.

Fotó: Neményi Márton

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra. Az eljáró bírósági titkár végül csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget kell valahogy megfizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt szerdán a tárgyalás végén visszakapta. A bíróság előtt ezt ígérte, igyekszik a jövőben barátainál vagy egy hajléktalanszállón aludni.

Varga Zoltán ügyvéd szerint a férfi nem kapott még annyi figyelmeztetést, amennyit az új törvény értelmében a rendőröknek ki kell osztaniuk, mielőtt eljárást indítanak. A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én hétfőn 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök. Az új jogszabályok szerint Magyarországon szabálysértésnek számít életvitelszerűen közterületen tartózkodni. Aki a szabályokat megszegi, közérdekű munkára vagy elzárásra is ítélhetik. A törvény értelmében a hatóságok megsemmisíthetik az eljárás alá kerülő hajléktalanok ingóságait, amiért az állam nem fizet kárpótlást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top