Aktuális

Komoly fakivágásokkal járhat a Gellért-hegyi sikló megépítése

Pedig országos jelentőségű védett természeti területről van szó.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, már biztos, hogy sikló épül a Gellért-hegyen, ami a Rác fürdőtől szállítja majd a turistákat a Citadellára. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint az építkezés még ebben a félévben elkezdődik, és várhatóan 2020-ra fejeződik be.

Egyes források szerint mindez azonban nagyon komoly fairtással járhat. A 444.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy a sikló éppen a Gellért-hegy egyik legzöldebb, a Belvárosból is jól látható lankáján fog haladni, egy 2013-ban elfogadott, majd 2016-ban módosított engedély pedig jogszerűen lehetővé teszi, hogy a készülő Gellért-hegyi sikló magántulajdonosai „jókora területen” kiirthassák a fákat az egyébként országos jelentőségű védett természeti területnek számító hegyoldalban. A hírportál 11 nappal ezelőtt megpróbálta megérdeklődni a Pest Megyei Kormányhivatalnál, hogy pontosan hány fát fognak kivágni, és mekkora területen, azóta sem kaptak azonban választ.

A hírportál egyben arra is emlékeztet, hogy az elmúlt évtizedekben három olyan terv is született, hogy a síneken futó sikló helyett inkább libegő vezessen a Gellért-hegy csúcsára – éppen a fairtások elkerülése végett.

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top