nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Világszerte leállhat az internet

Világszerte leállhat az internet

Komoly fennakadások várhatók a szolgáltatásban, miután a web történetében először frissítették az egyik fontos háttérrendszert.
NLCafé
f Ajánlom

A következő 48 órában világszerte leállhat az internet. Az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű amerikai amerikai nonprofit szervezet a web története során most először változtatta meg az ún. Domain Name System (DNS) legfőbb titkosítási kulcsát – írja az RT hírügynökség jelentése alapján a HVG.hu.

Fotó: Europress

A DNS – más néven tartománynévrendszer – teszi lehetővé, hogy internetezéskor értelmetlen számsorok helyett webcímeket írhassunk a számítógépünk böngészőjébe. A 2010-ben bevezetett titkosítási kulcs frissítését október 11-én, magyar idő szerint 18 órakor végezték el.

Eldar Murtazin, a Mobile Research Group elemzője szerint a kulcs megváltoztatását követő 48 órában világszerte akadozhat az internetelérés. A szakember szerint ez lassabb oldalbetöltődésekkel járhat, és olyanok is lesznek, akik egy időre hálózat nélkül maradnak.

Az ICANN több előzetes tesztet is végrehajtott, melyek azt mutatták, komolyabb gondok csak a felhasználók nagyon kis részénél adódhatnak majd.

Megosztás Facebookon