Aktuális

Bajban a légitársaságok, hatalmas a pilótahiány

Több tízezer pilótára lenne szükség, a Ryanair akár ötszáz képzett szakembert azonnal felvenne.

A munkaerőhiány nem csak magyar jelenség, a nemzetközi polgári légiközlekedési társaságoknál már több tízezernyi pilóta hiányzik – írja az MTI a Népszava hétfői cikkét idézve.

Fotó: MTI Fotó / Kallos Bea

A lap szerint az egyik legnagyobb charter-légitársaság száz, a Ryanair pedig akár ötszáz pilótát is azonnal felvenne, a kínai polgári légi közlekedésből pedig százezren hiányoznak.
 
Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke, aki egy szlovák légitársasággal repül, elmondta, hogy az Egyesült Államokban már több repülőtársaság is kénytelen volt csődöt jelenteni a pilótahiány miatt, és az európai, illetve ázsiai cégek sincsenek könnyebb helyzetben. Demeter szerint jövőre még égetőbb lesz a pilótahiány, ami akár az iparág fejlődését is korlátozhatja.
 
A cikk szerint a recesszió sújtotta iparágban a cégek évekig nem sokat törődtek a pilóta-utánpótlással, így mára szinte lasszóval kell fogniuk a képzett szakembereket, és erőltetett ütemben láttak hozzá az újak betanításához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top