Aktuális

Rekordbüntetést fizetett be az ötvenhatszoros bliccelési bajnok

Nem kevesebb, mint 56 alkalommal fülelték le a kalauzok. Egy másik utast 600-szor büntettek meg, 9 millióval tartozik.

Rekordösszegű, mintegy 800 ezer forintos tartozást halmozott fel egy utas, aki 56 alkalommal utazott vonaton jegy nélkül. Büntetése a késedelmi díjakkal és kamatokkal együtt nőtt ekkorára – olvasható a MÁV közleményében. A vasúttársaság egyszeri alkalomra érvényes fizetési könnyítéssel vette rá a bliccelőt tartozása rendezésére.

A fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt évek során folyamatosan csökkent a bliccelők száma, többek között a fokozott ellenőrzések, illetve a tavaly bevezetett kedvezményrendszer hatására, aminek köszönhetően 5, 10 vagy 20 százalékos árengedménnyel vehetnek jegyet az interneten az utasok.

De még így is rengeteg a bliccelő: a MÁV 2013 óta összesen 5 milliárd forint bírságot szabott ki. A követelések összesen mintegy 90 ezer bliccelőhöz tartoznak, közülük 54 ezer embernek csak egyetlen tartozása van a társaság felé.

A fokozott ellenőrzéseknek és az elővárosi vonalakon megerősített jegyvizsgálói és vasútőri létszámnak köszönhetően az elmúlt évek során folyamatosan csökkent a bliccelők száma. A jegyvásárlási hajlandóságra kedvező hatást gyakorol a tavalyi menetrendváltáskor bevezetett kedvezményrendszer is: az 5, 10 vagy akár 20 százalékos árengedményű elektronikus jegyvásárlás ugyanis dinamikusan terjed az utasok körében. Az abszolút rekorder összesen 600 bírságot „gyűjtött össze”, több mint 9 millió forintos tartozása van. A hasonlóan magas összeggel tartózókat a MÁV feljelenti, mivel az már csalásnak minősülhet.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top