Aktuális

Arcon ütötte a rábízott óvodást az úszásoktató – több mint 1800 panaszt kapott tavaly az oktatási jogok biztosa

Aáry Tamás Lajos szerint mégse a fizikai bántalmazás a legnagyobb probléma. A gyerekeket ennél jóval többször éri verbális bántalmazás és megszégyenítés.

Az Oktatási Jogok Biztosa Hivatalába az elmúlt évben több mint 1800 panasz érkezett, ami mintegy kétszázzal nőtt az előző évhez képest. Ezek közül:

  • 1151 panasz a köznevelés területéről,
  • 516 a felsőoktatásból,
  • 125 a szakképzésből érkezett.

A hivatalban ezek mellett 20 egyéb beadványt is regisztráltak. A panaszok legnagyobb részét elektronikus úton nyújtották be. Így többek között azt a panaszt is, amely egy óvoda szervezésében megvalósított úszásoktatással függött össze.

uszoda panasz úszásoktatás

A képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Az uszodában a gyerekek az uszoda alkalmazásában álló úszásoktató felügyelete alatt voltak, a panasz szerint az oktató viselkedése a gyerekekkel szemben többször durva, agresszív volt. A konkrét esetben a panaszban érintett gyerek az egyik társával összeveszett a vízben, meg is ütötte őt.

Ezt álátva az oktató a panaszos gyerekét a nyakánál fogva kiemelte a medencéből, kérdezés nélkül arcon ütötte, majd kitiltotta az uszodai foglalkozásokról. Az óvodavezető felvette a kapcsolatot az oktatóval, aki vállalta a tettét, szerinte a kisfiúval többször volt probléma, nem való az uszodába. Elmondta, hogy ő a fegyelmezésnek ezt a módját látta helyesnek, és vállalja a következményeit.

Aáry Tamás Lajos a beszámolóban kiemelte, hogy a fizikai bántalmazásnál gyakrabban fordul elő a tanulók verbális bántalmazása, megszégyenítése, emberi méltóságuk megsértése. Mint hangsúlyozta: az emberi méltósághoz való jog mindenkit, így az oktatás valamennyi szereplőjét megillető alkotmányos alapjog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top