Aktuális

Meghalt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok

A legendás párbajtőröző három olimpián csapatban, egyen pedig egyéniben nyert aranyérmet. Később edzőként is sikeres volt, több tanítványa is olimpiai bajnok lett.

Hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. A Magyar Olimpiai Bizottság csütörtökön közölte, hogy a sportember szerda este hunyt el.

Kulcsár Győző az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott.

Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, többszörös országos bajnok.

Kulcsár Győző négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó, mesteredző, sportvezető, a Nemzet Sportolója a Vasas Pasaréti Sportcentrumában 2017. március 6-án (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívó Szövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző.

Kapitánykodása után, 1986-ban Olaszországba vállalt munkát, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát is nyert. A sydneyi olimpia után hazatért, 2001-től Magyarországon dolgozott. Tanítványai közül Nagy Tímea és Szász Emese is olimpiai bajnok lett.

2010 októberében világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést.

2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2016-ban Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehetett át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top