Aktuális

Agyrém, hogy milyen ostobaságokkal hívogatják a 112-t

Ötből négy ember teljesen feleslegesen tárcsázza a 112-es segélyhívó számot. Évi ötmillió hívásnál ez négymillió fals riasztást jelent – a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem most együtt kérnek mindenkit arra, hogy csak indokolt esetben telefonáljon.

Közös sajtótájékoztatón tartott a rendőrség, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem, amelyen arra kérték az embereket, hogy csak tényleges veszély esetén hívják a 112-es számot. A felhívást az indokolta, hogy a segélyhívó vonalra évente érkező mintegy ötmillió hívás közül négymillió nem igényel beavatkozást – ez az arány egyébként már öt éve változatlan -, viszont elvonja a kapacitást a valóban segítségnyújtást igénylő helyzetektől. 

Fotó: MTI / Varga György

A sajtótájékoztatón bemutattak egy kisfilmet is, amelyben az egyik bejelentő fára repült madarakhoz, a másik egy elromlott bojlerhez riasztja a tűzoltókat, egy harmadik pedig azért kér segítséget, mert elfelejtette a telefonja PIN-kódját. 

Annak alátámasztására, hogy ezek mennyire valós helyzetek, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lejátszott néhány, a 112-re érkező hívásról készült felvételt, amelyeken például fára szorult kismókus miatt, illetve bódé tetején rekedt papucs miatt kértek segítséget.

A szóvivő azt is elmondta: terveik között szerepel, hogy a 112-es segélyhívó használatát tudatosító foglalkozásokat tartanak a közoktatási intézményekben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top