Aktuális

Beintett a rendőröknek, 3 hétre pszichiátriára küldték

Több helyen is panaszt tett, és ügye újbóli kivizsgálását kérte az a budapesti férfi, akit 2016-ban kényszergyógykezelésre ítéltek, miután összetűzésbe került a rendőrökkel.

Sz. Zoltán 2016-ban beintett az autóval elhaladó rendőröknek a II. kerületben. A rendőrök megálltak, ő el akart szaladni előlük, de elkapták. Mentőt hívtak hozzá, és a Szent János Kórház pszichiátriai osztályára küldték, ahol végül három hetet töltött a férfi, állítása szerint akarata ellenére kényszergyógykezelésnek vetették alá – írja az atv.hu.

A rendőrség álláspontja szerint a férfi zavartan viselkedett, ellenállást tanúsított, mikor igazoltatni akarták, és zsebkés is volt nála, emiatt jogos volt, hogy mentőt hívtak hozzá. Szabálysértések miatt tettek feljelentést, első fokon a bíróság nekik adott igazat.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

Másodfokon viszont a Fővárosi Törvényszék megváltoztatta a fellebbezett rendelkezéseket. Szerintük az elsőfokú bíróság nem volt elég alapos, a szakértői jelentés pedig nem támasztja alá a súlyos kényszergyógykezelési eljárás szükségességét. Sz. Zoltán az Alapvető Jogok Biztosához fordult, a hivatal pedig figyelmeztette is a II. kerületi rendőrkapitányságot.

A budapesti rendőrfőkapitány utasítására újra lefolytatták az elsőfokú eljárást, és megerősítették, hogy nem történt jogellenes intézkedés. Sz. Zoltán elfogultság miatt felülvizsgálatot kért, de kérelmét elutasították. A férfi szerint aggályos, hogy a végzésben szereplő bírósági titkár és az ügygondnok közeli ismerősök voltak. Ennek szerinte kizáró tényezőnek kellett volna lennie a végzés meghozatalakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top