Aktuális

Magyarok is mentik a feleslegessé vált spanyol agarakat

Ismét Spanyolországba utazik a Hungarian Galgo Rescue Team, hogy olyan spanyol agarakat mentesen, amelyekről gazdájuk lemondott a vadászszezon végén. A magyar agármentők idén nemcsak kutyákat mentenek, hanem céljuk egy olyan nemzetközi protokoll kiépítése, ami után egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő galgók.

Február elsején indul Spanyolországban a vadászati idény, és ez a nap egyben a spanyol agarak, a galgók világnapja is. Az országban több mint 170 000 vadász összesen 490 000 galgót tart, évente pedig körülbelül 50-100 000 állattól szabadulnak meg.

A vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az országban.

Galgo a menhelyen – Kép: Roman Bakalarz

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt telt házzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgót. Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól partnerszervezetektől. Egy ilyen kérésre reagált a Hungarian Galgo Rescue Team, akik 2016 óta több expedíciót is szerveztek.

2018-ban negyedik alkalommal indult útra a magyar galgomentő csapat, akik most nem csak az agarak megmentésére koncentrálnak. A mostani út kiemelt célja a kutyák hazajuttatásán túl protokoll megalkotása a spanyol partnerszervezettel, hogy egyszerűbben találjanak gazdát a kint mentett állatoknak itt, Magyarországon, illetve hogy a Hungarian Galgo Rescue Team közvetítőként és utógondozóként segíthesse a hazai örökbefogadásokat.

A kutyák szállítása, az azt megelőző tesztek, az ivartalanítás, a rehabilitáció és természetesen az ellátásuk is jelentős terhet ró az állatmentőkre. Folyamatosan keresnek szponzorokat. A KLM légitársaság után most egy PR-ügynökség élt a lehetőséggel, és jelentős anyagi hozzájárulással támogatta az utat.

„Amikor hallottunk a lehetőségről, hogy galgók hazajutását segíthetjük, nem sokat hezitált az ügyvezetés. Rendszeresen támogatunk állatmenhelyeket, és ismerjük a spanyol agarak helyzetét, örültünk, hogy ilyesformán bekapcsolódhattunk a mentésbe. Így olyan, mintha ez a két állat kicsit mindannyiunké lenne” – mondta a Socialize Kft. cégvezetője.

A csapat már úton van, 2018. szeptember 15-én, szombaton este érkeznek haza, reméljük egy sikeres expedíció lezárásával, két galgóval, akik gazdát keresnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top