Aktuális

4325 tanár hiányozhat az állami iskolákból

Az Index birtokába jutottak a Klik összesített adatai.

Bár a Klebelsberg Központ igazgatója, Hajnal Gabriella a közelmúltban azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy nincs pedagógushiány, csak betöltetlen tanári állások vannak Magyarországon, a Klik által összesített és az Index birtokába került adatokból most az derült ki, hogy augusztus végén nem kevesebb, mint 4325 betöltetlen álláshely volt az állami általános iskolákban és gimnáziumokban.

A Klik adatai szerint összesen 5771 betöltetlen állás volt az állami köznevelésben, ebből a Klebelsberg Központ által fenntartott néhány óvoda óvópedagógusait, a kollégiumi nevelőtanárokat és az utazó gyógypedagógusokat levonva jön ki a fentebb említett 4325-ös szám. Ezt tovább bontva kiderül, hogy 3945 pedagógus az általános iskolákból, 461 tanár pedig a gimnáziumokból hiányzik. Mivel a Klik fenntartása alá tartozó iskolákban jelenleg 81.621 pedagógus dolgozik, ez 4 százalékos tanárhiányt jelent.

Képünk illusztráció. Fotó: Rosta Tibor, MTI

Az ország egyes területeit nézve kiderül, hogy a vidéki tankerületekben a finanszírozott órakeretet csak 70 százalékban tudják betölteni. Emiatt sok helyen nem tudnak csoportbontásokat csinálni, extrém esetekben az osztályokat is összevonják. Ezzel kevesebb figyelem jut egy-egy gyerekre, tehetségesekre és lemaradókra egyaránt.

Hajnal Gabriella azt mondta, hogy betöltetlen állások esetén másik iskolából irányítanak át óraadó tanárt. Ahol azonban ezt sem tudják megoldani, ott az Index adatai szerint tovább foglalkoztatják a nyugdíjas tanárokat. Ezzel további 1-2 százalékos tanárhiányt fednek el országosan. Más esetekben túlóráztatják a tanárokat, van olyan iskola, ahol a heti 22-26 óra helyett egy tanár 33,5 órát tanított.

A tanárhiánynál is fenyegetőbb jelenség azonban a tanári kar elöregedése: az állami iskolákban dolgozók koreloszlása alapján fennáll ugyanis a veszélye, hogy nem lesz elég utánpótlás a nyugdíjba vonulók pótlására, így tovább nő majd a munkaerőhiány. Ez bizonyos szaktárgyakat még súlyosabb érint majd (pl.: fizika, kémia).

A kormány a fennálló helyzetet a Klebelsberg-ösztöndíj bevezetésével igyekszik megoldani. Az ösztöndíjnak köszönhetően aki gyógypedagógusnak vagy tanári hiányszakra megy, és szerződésben is vállalja a diploma megszerzése utáni munkába állást, az már az egyetem alatt 25-75 ezer forintos ösztöndíjat kaphat. Az elvárások szerint a következő években 200-300 főre emelkedhet a Klebelsberg-ösztöndíjasok száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top