Aktuális

115 ezer helyett hirtelen 230 ezer lett a gyakorlati félév tandíja a BGE-n

Eltörölték az 50 százalékos kedvezményt, amire a diákok számítottak.

Kétszer annyi, 115 ezer forintos helyett 230 ezer forintos tandíjat kell fizetniük a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak az utolsó, gyakorlati félévükben egy szenátusi döntés miatt – tudta meg az Index.

A lap szerint a 2014–2015-ben felvett hallgatók beiratkozásakor a szerződésben állítólag az szerepelt, hogy a gyakorlati félévre kedvezményt kapnak, csak az önköltség 50 százalékát kell majd befizetniük, a nyáron azonban egységesítették a tandíjakat és eltörölték a szóban forgó kedvezményt.

Az egyetem szenátusa még június 29-én, közleményük szerint a hallgatói önkormányzattal egyeztetve fogadta el az új Hallgatói Követelményrendszert, ebben szerepelt a változtatás. Az új szabályzatot július 1-jén töltötték fel az egyetem elektronikus tanulmányi rendszerébe, a befizetendő összegről szóló számla pedig augusztus 5-én jelent meg ugyanitt.

Az egyetem vezetősége a hírportál megkeresésére azt írta, a szerződésen nem módosítottak, abban az szerepelt, hogy a teljes önköltséget ki kell majd fizetniük a hallgatóknak, csak eddig 50 százalékos kedvezményt adtak nekik a gyakorlati félévre, most pedig már nem. Az egyetem szerint ez azért is jogos, mert az egyetem működési költségei állandó jellegűek, attól nem lesz kevesebb a kiadásuk, hogy a diákok egy része a gyakorlati idejét tölti.

Az egyetem ugyanakkor annyi könnyítést ad, hogy az önköltséges hallgatóknak a félév elején csak a tandíj 45 százalékát kell majd kifizetniük, a maradék összeget elég a félév közepéig rendezniük. Emellett rászorultsági alapon továbbra is lehet igényelni a kedvezményt.

A változtatás az Index szerint legalább 200 hallgatót érint.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top