Aktuális

Túlmelegedhetett a Duna Paksnál, mégsem fogták vissza az erőművet

Valószínűleg túlmelegedhetett a Duna Paks alatt, az erőmű üzemeltetői mégsem tették meg a szükséges óvintézkedéseket.

Többször is kérte az Átlátszó.hu a paksi atomerőmű üzemeltetőjétől a hivatalos mérési adatokat a Duna vízhőmérsékletéről, ám az erőmű nem adta ki azokat, ezért az újság munkatársai az Energiaklubbal közösen végeztek vízhőfokmérést a paksi erőmű hűtővízkifolyójánál. A hivatalos hőmérő pont augusztus elején romlott el.

Előírás szerint, ha a Duna vízhőmérséklete a kifolyótól számított 500 méteren belül meghaladja a 30 Celsius-fokot, akkor célszerű leállítani néhány blokkot addig, míg le nem csökken a vízhőmérséklet. Az atomerőmű hűtéséhez a Duna vizét használják fel, így melegedhet fel közvetlenül a kifolyó után annyira, hogy az már káros legyen az élővilágra.

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Az újságírók és a szakmai szervezet munkatársai harminc fokot meghaladó vízhőmérsékletet mértek a kifolyó környezetében, míg feljebb csak 25-26 fokos volt a Duna hőmérséklete. Az erőmű korábbi ígérete szerint folyamatosan figyelemmel követik majd a vízhőmérséklet változását, és beavatkoznak, amikor szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top