Aktuális

Egyre többen költöznek Budapestre és környékére

Az ország többi része viszont folyamatosan ürül.

Egyre többen élnek Budapesten és közvetlen környékén, illetve Magyarország északnyugati és északkeleti végében, miközben az ország többi része folyamatosan ürül – írja a Belügyminisztérium által kiadott települési szintű lakossági adatok alapján a Portfolio.hu.

A portál szerint Pest megye lakossága 2011 eleje és 2017 vége között 54 ezer fővel nőtt. Budapest mellett a fővároshoz közeli agglomerációs települések népessége nőtt leginkább. Nem ilyen nagy mértékben, de szintén nőtt Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakossága, miközben az összes többi megyében – és országosan is – népességfogyást mutatnak a számok.

A Portfolio.hu cikke rámutatott egy furcsaságra is: a legnagyobb százalékú népességnövekedést mutató 20 községből 12 az ország északkeleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Az egyik határ menti településen, Kispaládon például 118,2 százalékkal nőtt a népesség. A lap szerint itt valójában nem lettek ennyivel többen, csak a bejelentkezettek száma nőtt: ukránok vagy ukrajnai magyarok jelentkezhettek be ide, akik a feltételezések szerint a nyugdíjszabályokat használják így ki, vagy az ukrajnai besorozás elől próbálnak kitérni. Egyes vélemények szerint választási visszaélések is sejthetők a jelenség mögött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top